KÖROĞLU DESTANI

Destan Hakkında

Tarihimizdeki destanları incelerken en yakın tarihli olan Köroğlu Destanı,16 yüzyılda yaşamış ve destanın kahramanı olan halk ozanı Ruşen Ali ve babası Koca Yusuf’un Bolu Beyi ile olan mücadelesini anlatır.

Destanın Özeti

Günlerden bir gün Bolu Beyi çok hünerli ve kıymetli bir at bulması için güvenilir olan seyisi Yusuf’a emir verir.Seyis her ne kadar istenilen gibi bir at bulamasa da ileride tam istenilen gibi olacağına inandığı iki küçük tay bulu ve bunları satın alır. Bolu Beyi alınan bu tayların çok zayıf ve çelimsiz olduğunu görünce sinirlenir ve emre itaatsizlikten Yusuf’un gözlerine mil çektirerek taylarıda yanına verir ve evine gönderir.

Babasının getirdiği tayları onun talimatları doğrultusunda yetiştiren ve babasının kör olmasından dolayı Köroğlu olarak Ruşen Ali  Bu atlardan birisini mükemmel bir at haline getirir ve Kırat adını verir. Seyis Yusuf, Bolu Beyi’nden intikam almak için gözlerinin açılmasını sağlayacak üç sihirli köpük bulur ve bunları içmek üzere oğluyla birlikte pınara gider. Fakat babasına getirmesi gerekirken bu üç köpüğü kendisi içen Köroğlu yiğitlik,şairlik ve sonsuz bir güç kazanır. Ne pahasına olursa olsun intikamının alınmasını isteyen baba kaderine razı gelir ve oğlundan sözünü alır. Çamlıbel’e yerleşen ve çevresine yiğitleri toplayan Köroğlu bir süre sonra sözünü tutar ve babasının intikamını alır.

Hayatı boyunca fakir fukaraya yardım eden Köroğlu, halkın inancına göre silah icat olunca: “Tüfek çıktı mertlik bozuldu.” Diyerek kırklara karışmıştır.